Szplitry

Odsłuchaj tekst

Składniki:

SZPLITRY

  • 410 g mąki pszennej typu 500 
  • 2 jajka
  • 380 g masła
  • 5 g soli 
  • 190 ml wody
  • 500 g marmolady

 

Sposób przygotowania:

Mąkę, jajka, sól i wodę wyrobić na jednolite ciasto. Rozwałkować i położyć na środku kostkę masła. Zwinąć i rozwałkować. Następnie zwinąć w kostkę i włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto i ponownie całość rozwałkować, zwinąć w kostkę i włożyć na noc do lodówki. Nastęnego dnia jeszcze 3 razy ciasto rozwałkować i włożyć do lodówki na 1h. Następnie ciasto rozwałkować i dzielić na nieduże kwadraty, nałożyć marmoladę i formować ciasteczka. Piec w temperaturze 180-200 stopni Celsujsza, aż się zrumienią. Podawać polane lukrem lub posypane cukrem pudrem.

 

Szplitry to popularne na Śląsku ciastka, pieczone w regionie od pokoleń, najczęściej na święta i uroczystości rodzinne.

 

Potrawa została zaprezentowana przez Restaurację Leśna Perła z Rudzińca, podczas XV Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2021 r. w Raciborzu.

Zobacz też: 

Faworki to cienkie, kruche ciastka w kształcie pasków (wstążek) przekrajanych w środku wzdłuż i przewiniętych, smażone w tłuszczu.
Wyświetlenia:  1335