Składniki:
SZPLITRY
Sposób przygotowania:
Mąkę, jajka, sól i wodę wyrobić na jednolite ciasto. Rozwałkować i położyć na środku kostkę masła. Zwinąć i rozwałkować. Następnie zwinąć w kostkę i włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto i ponownie całość rozwałkować, zwinąć w kostkę i włożyć na noc do lodówki. Nastęnego dnia jeszcze 3 razy ciasto rozwałkować i włożyć do lodówki na 1h. Następnie ciasto rozwałkować i dzielić na nieduże kwadraty, nałożyć marmoladę i formować ciasteczka. Piec w temperaturze 180-200 stopni Celsujsza, aż się zrumienią. Podawać polane lukrem lub posypane cukrem pudrem.
Szplitry to popularne na Śląsku ciastka, pieczone w regionie od pokoleń, najczęściej na święta i uroczystości rodzinne.
Potrawa została zaprezentowana przez Restaurację Leśna Perła z Rudzińca, podczas XV Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2021 r. w Raciborzu.
Zobacz też: