Chrzanica

Odsłuchaj tekst

Składniki:

CHRZANICA

  • 2 litry wywaru warzywnego 
  • 250 g tartego chrzanu 
  • 200 g śmietany 36%
  • 150 g kiełbasy podwawelskiej 
  • 150 g boczku wędzonego 
  • 100 g mąki pszennej 
  • 20 g soli
  • 20 g pieprzu 
  • 20 g maggi 
  • 100 g kiełbasy białej 
  • 1/2 jajka
  • 80 g ziemniaków pieczonych 

 

Sposób przygotowania:

Boczek i kiełbasę przesmażyć, dodać wywar warzywny, śmietanę i chrzan. Zagotować, doprawić solą, pieprzem i magii. Zagęścić zawiesiną z mąki pszennej. Podawać z białą kiełbasą grillowaną, połówką jajka oraz pieczonymi ziemniakami.

 

Chrzanica to potrawa regionalna, wykonywana z bardzo popularnego w naszym regionie chrzanu.

 

Potrawa została zaprezentowana przez Restaurację Leśna Perła z Rudzińca, podczas XV Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2021 r. w Raciborzu.

 

Zobacz też:


Wodę zagotować, lekko osolić. Warzywa obrać i pokroić w talarki. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, pokrojone warzywa wrzucić do wody. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Słoninę lub boczek pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać drobno pokrojoną cebulę i wszystko razem usmażyć. Podlać lekko wodą i dodać do gotujących się warzyw. Doprawić solą i pieprzem. Gotową zupę posypać natką pietruszki.

 

Wodę z kiszonej kapusty zagotować, dodając kminku. Posolić. Zagotowaną wodę zaprawić śmietaną i odrobiną mąki. Zagotować. Osobno ugotować ziemniaki, które podajemy do kapuśnicy w całości.
Wyświetlenia:  407