Składniki:
CHRZANICA
- 2 litry wywaru warzywnego
- 250 g tartego chrzanu
- 200 g śmietany 36%
- 150 g kiełbasy podwawelskiej
- 150 g boczku wędzonego
- 100 g mąki pszennej
- 20 g soli
- 20 g pieprzu
- 20 g maggi
- 100 g kiełbasy białej
- 1/2 jajka
- 80 g ziemniaków pieczonych
Sposób przygotowania:
Boczek i kiełbasę przesmażyć, dodać wywar warzywny, śmietanę i chrzan. Zagotować, doprawić solą, pieprzem i magii. Zagęścić zawiesiną z mąki pszennej. Podawać z białą kiełbasą grillowaną, połówką jajka oraz pieczonymi ziemniakami.
Chrzanica to potrawa regionalna, wykonywana z bardzo popularnego w naszym regionie chrzanu.
Potrawa została zaprezentowana przez Restaurację Leśna Perła z Rudzińca, podczas XV Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2021 r. w Raciborzu.
Zobacz też:
Wodę zagotować, lekko osolić. Warzywa obrać i pokroić w talarki. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, pokrojone warzywa wrzucić do wody. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Słoninę lub boczek pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać drobno pokrojoną cebulę i wszystko razem usmażyć. Podlać lekko wodą i dodać do gotujących się warzyw. Doprawić solą i pieprzem. Gotową zupę posypać natką pietruszki.
Wodę z kiszonej kapusty zagotować, dodając kminku. Posolić. Zagotowaną wodę zaprawić śmietaną i odrobiną mąki. Zagotować. Osobno ugotować ziemniaki, które podajemy do kapuśnicy w całości.