Składniki:
COMBER Z DANIELA Z PĘCZOTTO BURACZANYM - 10 porcji
COMBER Z DANIELA:
BURACZANE PĘCZOTTO:
Sposób przygotowania:
COMBER Z DANIELA
Comber wyczyścić z błon, pokroić na równe porcje, zrobić marynatę, comber włożyć do marynaty na 12 godzin. Po wyjęciu z marynaty smażyć na maśle klarowanym lub gotować sous-vide przez 45 minut w 57 stopniach. Pod koniec smażenia wkroić masło do wytworzonego sosu. Podawać medium wysmażone.
BURACZANE PĘCZOTTO
Pęczak smażyć na rozgrzanym maśle z cebulą przez około 5 minut, podlewać bulionem oraz sokiem z buraków i dusić do miękkości. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Potrawa powinna mieć konsystencję risotto. Podawać z posiekaną pietruszką.
Daniele występują w Polsce od XIII wieku, kiedy to zostały indukowane na Nizinie Śląskiej. Obecnie występują w Lubuskim, Dolnośląskim, w Wielkopolsce oraz na Śląsku. Comber to najbardziej wartościowa kulinarnie część daniela.
Potrawa została zaprezentowana przez Restaurację Leśna Perła z Rudzińca, podczas XV Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2021 r. w Raciborzu.
Zobacz też: