Składniki:
KULEBELE
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 1-2 jajka
- 1 łyżka soli, pieprzu
- 200 g mąki ziemniaczanej
- 0,7 kg wołowiny
- 0,5 kg boczku wędzonego
- 0,5 kg kiełbasy
- 0,5 kg cebuli
- 200 g musztardy
- 300 g ogórków kiszonych
- kilka łyżek mąki pszennej
- 2-3 łyżki smalcu
Sposób przygotowania:
Wołowinę upiec, po oprószeniu mąką i po wystygnięciu poszarpać na drobne kawałki. Kiełbasę pozbawić flaka i razem z wędzonym boczkiem, ogórkami i cebulą posiekać na drobno. Dodać musztardę, doprawić solą i pieprzem. Ciasto na kluski przygotować jak na kluski śląskie. Z ciasta uforomować jednakowe kulki. Wywar spod pieczeni wykorzystać jako bazę do sosu, podprawić mąką i wodą do odpowiedniej konsystencji, doprawić do smaku. Gotowe kulebele gotować w osolonej wodzie.
Odwrotność śląskiej rolady, która zazwyczaj podawana jest z kluskami jako dwa elementy, kulebele to ich połączenie w jedno (rolada i kluski w jednym), zwykle podawane z modrą kapustą w towarzystwie kapusty zasmażanej, polane sosem.
![]()
Potrawa została zaprezentowana przez Restaurację Dobre Jadło z Czeladzi, podczas XV Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2021 r. w Raciborzu.
Zobacz też:
Zamarynowane żeberka smażyć na małym ogniu około 50 minut, podlewając wodą. Pod koniec smażenia dolać miodonkę. Kapustę kiszoną gotować około 30 minut, dodając szczyptę przypraw oraz grzyby wcześniej namoczone w wodzie i podsmażone z cebulką. Całość dusić do odparowania wody, następnie dodać masło i dusić jeszcze przez 10 minut. Ugotowane ziemniaki pokroić na talarki i smażyć na smalcu.
więcej >>
Mięso naszpikować słoniną i boczkiem, posolić, natrzeć zmiażdżonym czosnkiem. Na smalcu obsmażyć pokrojoną włoszczyznę i cebulę oraz przyprawione mięso, poddusić razem z zielem angielskim i jałowcem, a następnie dopiec w piekarniku. Sos z pieczenia odtłuścić, dodać konfiturę z żurawiny, kilka plasterków cytryny i pomarańczy oraz namoczone wcześniej śliwki. Zagęścić mąką. Zagotować, dodać do smaku cukier i ocet. Zredukowanym i przecedzonym sosem polać pokrojone mięso.