Składniki:
PIECZONE UDKA Z KACZKI Z KAPUSTĄ CZERWONĄ I KLUSKAMI ŚLĄSKIMI
UDKA Z KACZKI:
MARYNATA:
MODRA KAPUSTA:
KLUSKI ŚLĄSKIE:
Sposób przygotowania:
UDKA Z KACZKI:
Zamarynować udka w marynacie z podanych składników, następnie gotować je 2-3 godziny. Po ugotowaniu i doprawieniu piec w temperaturze 180 stopni ok. 10-20 minut.
MODRA KAPUSTA:
Kapustę poszatkować, zalać wrzątkiem. Gotować z listkiem laurowym, zielem angielskim i solą. Odcedzić po ugotowaniu. Dodać do smaku sól, cukier, pieprz, maggi, przesmażony boczek, drobno pokrojoną cebulę i starte jabłko. Wymieszać i doprawić do smaku.
KLUSKI ŚLĄSKIE:
Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę, rozcierać aby nie powstały grudki. Do ciepłych ziemniaków dodać mąkę ziemniaczaną, jajko, masło i wyrobić na gładką masę. Z ciasta formować kluski. Gotować w lekko osolonej wodzie do wypłynięcia.
SOS:
Sos własny powstały z duszenia rolady zagęścić śmietaną i zawiesiną z mąki i wody. Do smaku można dodać wody z ogórka kiszonego lub przecieru pomidorowego.
Dawniej mięso z kaczki jadano tylko z okazji ważniejszych uroczystości lub na wielkie święta kościelne. Z czasem stawało się coraz powszechniejszym daniem. Potrawy z kaczek były i nadal są potrawami szczególnie wykwintnymi.
Potrawa została zaprezentowana przez Dom Przyjęć Montenegro ze Świerklan, podczas XV Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2021 r. w Raciborzu.
Zobacz też: