Żur żeniaty

Odsłuchaj tekst

Składniki:

ŻUR ŻENIATY

  • wywar z kości wędzonych lub szynki wędzonej
  • zakwas na żur
  • ziemniaki (krojone w kostkę)
  • jajko ugotowane
  • czosnek
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Ugotować wywar z kości wędzonych z włoszczyzną, z dodatkiem liści, ziela i czosnku, dodać ziemniaki, całość gotować aż ziemniaki będa miekkie, dodać zakwas na żur. 

 

Tradycyjna zupa na Górnym Śląsku na bez tydzień, w bogatszej wersji z wędzoną kiełbasą i jajkiem.

Potrawa została zaprezentowana przez Restaurację Zacisze z Pszczyny-Brzeźce, podczas XV Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2021 r. w Raciborzu.

 

Zobacz też:

Charakterystyczna dla Śląska zupa- Żur.
Wyświetlenia:  134