Galert śląski

Odsłuchaj tekst

Składniki:

GALERT ŚLĄSKI

  • nóżki wieprzowe
  • golonka
  • seler, marchew, pietruszka, cebula, czosnek
  • sól, pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • ocet

Sposób przygotowania:

Nóżki wraz z golonką i włoszczyzną gotować ok. 3-4 godziny, następnie rozebrać i drobno pokroić nóżki, golonkę i włoszczyznę, pokrojone składniki ułożyć w formie dodając posiekaną świeżą pietruszkę, zalać wywarem i pozostawić w lodówce do zestygnięcia.

 

Przygotowywany jako przystawka podczas uroczystości okolicznościowych. 

Potrawa została zaprezentowana przez Restaurację Zacisze z Pszczyny-Brzeźce, podczas XV Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2021 r. w Raciborzu.

 

Zobacz też:

Obrać dowolną ilość ziemniaków i zetrzeć na drobnej tarce. Wyłożyć na czystą lnianą ściereczkę i dokładnie odsączyć. W tym czasie zagotować osoloną wodę. Z ziemniaczanej masy formować w ręce małe kluseczki i wrzucać na gotującą się wodę. Podawać z masłemlub okraszone boczkiem, do popicia − maślankę lub zsiadłe mleko.

 

Wyświetlenia:  64