Pesto z pokrzywy i lubczyku z czerwonym pieprzem

Odsłuchaj tekst

Składniki:

PESTO Z POKRZYWY I LUBCZYKU Z CZERWONYM PIEPRZEM

  • ziele pokrzywy
  • ziele lubczyku
  • nasiona słonecznika
  • pieprz czerwony
  • olej rzepakowy tłoczony na zimno
  • sól 
  • kwasek cytrynowy

Sposób przygotowania:

Ziele pokrzywy oraz lubczyk wyczyścić i poszatkować, olej ze słonecznikiem i przyprawami zblendować i dodać pokrzywy i lubczyk. Zblendować na jednolita masę. Przełożyć do słoików, na górę wlać łyżkę oleju. Przechowywać w lodówce.

pesto

Potrawa została zaprezentowana przez Rodzinne Gospodarstwo Wielobranżowe - Andrzej Langrzyk z Czyżowic, podczas XV Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2021 r. w Raciborzu.

 

Zobacz też:

Sznita Sztajgra - kanapka z kapustą kisozna, boczkiem i czerwoną cebulą.
Tradycyjna przystawka przy świętowaniu.

 

Wyświetlenia:  88