Sznita Sztajgra

Odsłuchaj tekst

Składniki:

SZNITA SZTAJGRA

  • 100 g boczku
  • 40 g kapusty kiszonej
  • 2 g kminku 
  • 50 g miodu 
  • 100 ml białego wina
  • 60 g czerwonej cebuli
  • 10 ml octu balsamicznego
  • sól, pieprz
  • pieczywo
  • szczypiorek

Sposób przygotowania:

Kapustę kiszoną pokroić i uprażyć na miodzie, dodać sól, pieprz, kminek do smaku, dodać białe wino, poddusić, odstawić. Czerwoną cebulę pokroić w piórka i poddusić na miodzie, doprawić solą i pieprzem, dodać ocet balsamiczny, zredukować i odstawić. Długą kromkę chleba natrzeć czosnkiem i ugrillować. Na kromkę ułożyć kapustę, plastry boczku i czerwona cebulę, udekorować szczypiorkiem. 

Potrawa przygotowana przez Restaurację Za Bunkrem ze Zbrosławic, na XV Festiwal Śląskie Smaki, który odbył się w 2021 r. w Raciborzu.

 

Zobacz też:

Tradycyjna przystawka przy świętowaniu.
Wyświetlenia:  76