Placki pieczone na blasze ze szpyrkami

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 1000 g ziemniaków
  • 150 g mąki
  • 1 cebula
  • 200 g wyrzosków (szpyrek)
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • czosnek


Opis przygotowania:

Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce. Następnie dodać jajka, mąkę i przyprawić do smaku. Piec na palniku na mocno rozgrzanej blasze. Wyrzoski pokroić, podsmażyć i dusić ok. 40 minut, dodając czosnek do smaku. Chrupiące placki podawać ze szpyrkami.

Z wywiadu z mieszkańcami Śląska Cieszyńskiego — Ustronia i Wisły dowiadujemy się, że placki były smażone już przed II wojną światową, z literatury zaś wynika, że placki ze szpyrkami smażono jeszcze wcześniej, bo już na przełomie XIX i XX wieku na terenie Śląska Cieszyńskiego, na obszarze Beskidów. W górach, w wieku XIX i początkach XX ciągle brakowało zboża. Ze względu na ciężkie ziemie, niekorzystne ukształtowanie terenu i ostry klimat, uprawa zbóż miała małe szanse powodzenia. W okolicach podgórskich, zastępowano bardzo często chleb ziemniaczanymi plackami.

placki

Produkt przygotowany przez Restaurację Chata Olimpijczyka Jasia i Helenki z Wisły,  na XV Festiwal Śląskie Smaki, który odbył się w 2021 r. w Raciborzu.

 

Wideoksiążka Kucharska Śląskie Smaki:

Wyświetlenia:  44