Składniki:
Opis przygotowania:
Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce. Następnie dodać jajka, mąkę i przyprawić do smaku. Piec na palniku na mocno rozgrzanej blasze. Wyrzoski pokroić, podsmażyć i dusić ok. 40 minut, dodając czosnek do smaku. Chrupiące placki podawać ze szpyrkami.
Z wywiadu z mieszkańcami Śląska Cieszyńskiego — Ustronia i Wisły dowiadujemy się, że placki były smażone już przed II wojną światową, z literatury zaś wynika, że placki ze szpyrkami smażono jeszcze wcześniej, bo już na przełomie XIX i XX wieku na terenie Śląska Cieszyńskiego, na obszarze Beskidów. W górach, w wieku XIX i początkach XX ciągle brakowało zboża. Ze względu na ciężkie ziemie, niekorzystne ukształtowanie terenu i ostry klimat, uprawa zbóż miała małe szanse powodzenia. W okolicach podgórskich, zastępowano bardzo często chleb ziemniaczanymi plackami.
Produkt przygotowany przez Restaurację Chata Olimpijczyka Jasia i Helenki z Wisły, na XV Festiwal Śląskie Smaki, który odbył się w 2021 r. w Raciborzu.
Wideoksiążka Kucharska Śląskie Smaki: