Żebroczka ze szpyrkami

Odsłuchaj tekst

Żebroczka, czyli babka ziemniaczana z mięsem.

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 3/4 szklanki ryżu
  • 0,5-0,8 kilograma mięs i/lub wędlin (kiełbasa, skwarki, boczek)
  • 450 ml gorącego mleka
  • sól, pieprz, kminek, majeranek
  • cebula
  • 4 ząbki czosnku

Opis przygotowania:

Ziemniaki obierać i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Ryż ugotować i odcedzić. Obrać i posiekać cebulę, zrumienić na patelni, dodać do ziemniaków. Podsmażyć boczek, kiełbasę, wędliny. Razem z tłuszczem dodać do ziemniaków. Do tego ryż, gorące mleko i zgnieciony czosnek. Przyprawić solą, pieprzem, kminkiem i majerankiem. Całość wymieszać i wylać na blaszkę. Piec w 200 stopniach przez około 70-90 minut, aż brzegi staną się chrupiące.

Żebroczka to potrawa z tartych ziemniaków popularna na Śląsku Cieszyńskim w okolicach Wisły zwana potocznie wiślańską. Na różne sposoby przyrządzano ziemniaki, jednym z nich było pieczenie. Dawnymi czasy ziemniaki były na Śląsku w wielkim poważaniu. Nic dziwnego, stanowiły – obok mącznych placków i chleba – podstawę wyżywienia. Stąd też w kuchni śląskiej sporo przepisów ziemniaczanych.

żebroczka

Potrawa zaprezentowana przez Restaurację Chata Olimpijczyka Jasia i Helenki z Wisły, podczas XV Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się 13 czerwca 2021 r. w Raciborzu.

Wyświetlenia:  246