Prażonki jurajskie

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 4 kg ziemniaków
  • 1 kg kiełbasy
  • 1 kg boczku (wędzonego)
  • 1 kg cebuli
  • 2 buraki
  • 5 marchewek
  • 2-3 liście kapusty
  • tłuszcz
  • sól, pieprz
  • garnek żeliwny

 

Opis przygotowania:

Kiełbasę i warzywa (w tym ziemniaki) pokroić w plastry. Boczek pokroić w plastry. Dno i boki garnka wysmarować tłuszczem. Włożyć boczek na dno garnka, na nim układać warstwami buraki, ziemniaki, marchewkę, cebulę, kiełbasę. Dodać sól i pieprz. Ułożyć kolejną warstwę boczku i warzyw oraz kiełbasy. Przykryć całość liśćmi kapusty i zamknąć garnek. Dokładnie zakręcić. Ustawić w ognisku, obłożyć popiołem i tlącymi się polanami drewna. Po 45 minutach prażonki jurajskie są gotowe. 
prażonki

Potrawa zaprezentowana przez Restaurację Riva z Zawiercia, podczas XV Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się 13 czerwca 2021 r. w Raciborzu.

Wyświetlenia:  465