Składniki:
- 4 kg ziemniaków
- 1 kg kiełbasy
- 1 kg boczku (wędzonego)
- 1 kg cebuli
- 2 buraki
- 5 marchewek
- 2-3 liście kapusty
- tłuszcz
- sól, pieprz
- garnek żeliwny
Opis przygotowania:
Kiełbasę i warzywa (w tym ziemniaki) pokroić w plastry. Boczek pokroić w plastry. Dno i boki garnka wysmarować tłuszczem. Włożyć boczek na dno garnka, na nim układać warstwami buraki, ziemniaki, marchewkę, cebulę, kiełbasę. Dodać sól i pieprz. Ułożyć kolejną warstwę boczku i warzyw oraz kiełbasy. Przykryć całość liśćmi kapusty i zamknąć garnek. Dokładnie zakręcić. Ustawić w ognisku, obłożyć popiołem i tlącymi się polanami drewna. Po 45 minutach prażonki jurajskie są gotowe.
Potrawa zaprezentowana przez Restaurację Riva z Zawiercia, podczas XV Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się 13 czerwca 2021 r. w Raciborzu.