Składniki:
Opis przygotowania:
Marchew zetrzeć na tarce o małych oczkach i ugotować w litrze wody z dodatkiem pietruszki i selera. Pietruszkę i seler wyjąć z wywaru. Wywar (razem z marchewką) zagęścić zasmażką z masła i mąki, wlać gotujące się mleko i razem zagotować. Doprawić do smaku solą i cukrem. Podawać z tartymi zacierkami. Można je ugotować osobno i połączyć z zupą.
Tradycja i pochodzenie:
Po rygorystycznie obchodzonym na ziemi śląskiej poście, śląskie gospodynie od wczesnej wiosny starały się wykorzystać to, co oferowała ziemia. Stąd też niezwykle popularne były wszelkie zupy na bazie warzyw, ziół i innych roślin.
Zupy na Śląsku gotowano w dużych ilościach i dosyć gęste, głównie z powodu zagęszczania zasmażką lub zawiesiną z mąki i wody. Posiłki obiadowe były odmienne w zależności od charakteru pracy domowników (głównie ojca rodziny), rożnych części Śląska, pory roku i zamożności gospodarzy.
Przepis na zupę z marchwi na mleku pochodzi z przekazów ustnych krewnych (babć) Pań z Koła Gospodyń Wiejskich "Popielów-Radziejów" i przekazywany jest z pokolenia na pokolnie.
Potrawa zaprezentowana przez Koło Gospodyń Wiejskich "Popielów-Radziejów", podczas XVI Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się 19 czerwca 2022 r. w Zabrzu.