Karminadle śląskie wieprzowe, młode ziemniaki, sałatka z białej kapusty

Odsłuchaj tekst

Składniki:

Karminadle:

  • 1 kg mięsa wieprzowego
  • 1 szt. bułki czerstwej
  • mleko
  • 2 szt. cebuli
  • 2 surowe jajka
  • przyprawy: sól, pieprz, łyżeczka tymianku
  • tarta bułka
  • 2.50 g smalcu

Sałatka z młodej kapusty:

  • 1 szt. młodej kapusty
  • 4 szt. marchewek
  • 2 szt. jabłek
  • 1 szt. niedużej cebuli
  • oliwa
  • przyprawy: sól, pieprz, cukier
  • 2 łyżeczki sosu koperkowo-ziołowego 

Opis przygotowania:

Karminadle

Mięso wieprzowe ugotować. Bułkę czerstwą namoczyć w mleku. Cebulę podsmażyć. Mięso, namoczoną bułkę (wyciśniętą) i cebulę zmielić razem. Do mielonego wbić 2 surowe jajka, dodać sól, pieprz, tymianek i dokładnie wymieszać. Zwilżonymi rękami formować kulki, następnie spłaszczyć, obtoczyć po obu stronach w tartej bułce. Smażyć po obu stronach w dużej ilości smalcu. 

Sałatka z młodej kapusty

 

Młodą kapustę poszatkować, jabłka, marchewki, cebulę zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Wszystko razem wymieszać, dodać 5 łyżek oliwy. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i sosem. 

Ugotować małe młode ziemniaki.

Karminadle podawać razem z sałatką z młodej kapusty, zmiemniakami z koperkiem na listku zielonej sałaty. Udekorować porą, pomidorem i rzodkiewką. 

Potrawa zaprezentowana przez Koło Gospodyń Wiejskich "Szczerbice", podczas XVI Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się 19 czerwca 2022 r. w Zabrzu.

Wyświetlenia:  110