Składniki:
Karminadle:
Sałatka z młodej kapusty:
Opis przygotowania:
Karminadle
Mięso wieprzowe ugotować. Bułkę czerstwą namoczyć w mleku. Cebulę podsmażyć. Mięso, namoczoną bułkę (wyciśniętą) i cebulę zmielić razem. Do mielonego wbić 2 surowe jajka, dodać sól, pieprz, tymianek i dokładnie wymieszać. Zwilżonymi rękami formować kulki, następnie spłaszczyć, obtoczyć po obu stronach w tartej bułce. Smażyć po obu stronach w dużej ilości smalcu.
Sałatka z młodej kapusty
Młodą kapustę poszatkować, jabłka, marchewki, cebulę zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Wszystko razem wymieszać, dodać 5 łyżek oliwy. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i sosem.
Ugotować małe młode ziemniaki.
Karminadle podawać razem z sałatką z młodej kapusty, zmiemniakami z koperkiem na listku zielonej sałaty. Udekorować porą, pomidorem i rzodkiewką.
Potrawa zaprezentowana przez Koło Gospodyń Wiejskich "Szczerbice", podczas XVI Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się 19 czerwca 2022 r. w Zabrzu.