Składniki (4 porcje):
Opis przygotowania:
Wymieszać mąkę z czarnym kakao, dodać cukier oraz zimne masło i szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folie spożywczą i odstawić na około pół godziny do lodówki. Ciasto rozwałkować i za pomocą okrągłej foremki o średnicy ok. 3cm wyciąć 30 krążków. Przełożyć krążki na deskę i wstawić do zamrażarki na ok. 30 minut. Piekarnik nagrzać do 190oC.
Zagotować mleko, wodę, cukier, masło, dodać szczyptę soli. Do gotującego się płynu wsypać mąkę. Mieszać energicznie łyżką do momentu , aż ciasto zacznie odchodzić od ścian garnka i będzie miało szklisty wygląd, następnie ściągnąć garnek z palnika i odstawić do wystudzenia. Do przestudzonej masy wbić pojedynczo jajka, miksując po każdym do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i wyciskać ptysie o średnicy ok. 3 cm na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdym ptysiu położyć kawałek zamrożonego ciasta. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 25-30 minut. Upieczone ptysie wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia.
Krem kawowy
Śmietankę z kawą podgrzać i zalać czekoladę. Namoczoną żelatynę rozpuść i dodać do śmietanki. Odstawić do wystudzenia. Ubić 50 ml śmietanki na puszysty krem. Ptysie napełnić kremem nadziewając je ajerkoniakiem.
Podać z sosem wiśniowym oraz owocami
.
Potrawa zaprezentowana przez uczniów Zespółu Szkół Nr 7 w Tychach - Ptysie z kruszonką
fot. Jakub Krawczyk