Składniki: (4 porcje)
Opis przygotowania:
Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości. Boczek pokroić na drobną kostkę i podsmażyć na suchej patelni. Kapustę obgotować i dodać 2 ziela angielskie i 1 liść laurowy. Kapustę i ziemniaki dodać do podsmażonego boczku. Przyprawić solą i pieprzem.
Do mąki dolać 100g wrzącej wody, 10g oleju i szczyptę soli. Wyrobić ciasto, przykryć folią i odstawić na chwilę.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce oleju. Krupniok obrać ze skóry, rozdrobnić i dodać na patelnie. Przyprawić sola i pieprzem do smaku. Ciasto na pierogi rozwałkować i wyciąć kółka. Połowę kółek nafaszerować panczkrautem, a resztę krupniokiem z cebulą. Uformować pierogi. Pierogi z panczkrautem opanierować w jajku i bułce tartej, usmażyć na głębokim tłuszczu. Pierogi z krupniokiem ugotować we wrzącej i osolonej wodzie.
Chleb pokroić w cienkie kromki i upiec w piekarniku nagrzanym do 180oC przez 5 minut. Truskawki pokroić w plastry i piec w piekarniku nagrzanym do 160oC przez 3 minuty. Pozostały olej zblendować z koperkiem i podgrzać do 100oC. Po 2 minutach przecedzić przez sito, a następnie przelać przez papierowy filtr. Zostawić trochę koperku do dekoracji.
Kapustę pokroić w paski, podsmażyć na maśle, a następnie zalać wodą do pokrycia jej powierzchni. Gotować kapustę przez 10 minut, a następnie dolać octu. Doprawić solą i pieprzem, zblendować i przetrzeć przez sito.
Potrawa zaprezentowana przez uczniów Zespół Szkół Nr 7 w Tychach - Pierogi z krupniokiem i panczkrautem
fot. Jakub Krawczyk