Kaczka w buraczkach

Odsłuchaj tekst

Składniki: 

  • 4 piersi z kaczki
  • Marynata
    • 4 ząbki czosnku
    • 4 łyżki miodu
    • 2 łyżki oleju
    • Przyprawy: sól, pieprz, papryka wędzona, pieprz cayenne, kmin, sok z cytryny, kolendra
  • Puree z marchewki
    • 400g marchewki
    • 100g ziemniaków
    • 2 łyżki oleju
    • Sok z 1 pomarańczy
    • 1 szklanka wody
    • 2 łyżki masła
    • Przyprawy: sól, pieprz czarny, papryka chili
  • Carpaccio z buraka
    • 4 buraki
    • 4 łyżki octu balsamicznego
    • Orzechy włoskie
    • Pieprz czarny
  • Sos wiśniowy
    • 120g wiśni
    • 1 cebula czerwona
    • 100ml soku jabłkowego
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    • Sól i pieprz czarny

Opis przygotowania: 

Pierś z kaczkii

24 godziny wcześniej zamarynować piersi z kaczki. Następnie spakować próżniowo i gotować sous vide w temperaturze 55oC przez 2 godziny. Następnie na mocno rozgrzaną patelnie grillową umieścić piersi skórą do dołu i smażyć, aż nabierze złotego koloru. Gotową kaczkę zostawiamy chwilą na talerzu, aby odpoczęła.

Puree z marchewki

 Na rozgrzany olej dajemy pokrojone w kostkę marchew oraz ziemniaki, chwilę podsmażamy i zalewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Ugotowane warzywa blendujemy z masłem na jednolitą masę i dodajemy przyprawy oraz skórkę i sok z pomarańczy.

Carpaccio z buraka

 Ugotowane buraki obieramy i kroimy na cienkie plastry, które następnie smarujemy octem balsamicznym oraz posypujemy pieprzem. Gotowe plastry pakujemy próżniowo i gotujemy sous vide 15 minut. Posypujemy podprażonymi orzechami włoskimi.

Sos wiśniowy

Na patelni podsmażyć cebule, dodać wiśnie i zalać okiem jabłkowym. Gotować około 10 minut. Doprawić do smaku i zagęścić zawiesiną z mąki ziemniaczanej.

Sposób podania: całość podajemy na dużym talerzu z dodatkiem ziół.

Potrawy z kaczki na Śląsku były bardzo popularne, a zwłaszcza te nadziane jabłkami.

 

Potrawa przygotowana przez uczniów ZS Gastronomiczno-Hotelarskich Tarnowskie Góry - Kaczka w buraczkach
fot. Jakub Krawczyk

Wyświetlenia:  25