Bioło polywka

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 2l wody
  • wędzonka, żeberka, golonko, głowizna etc.
  • 0,5 l mleka
  • 0,25 l śmietany
  • 3-4 ząbki czosnku
  • szczypiorek / parzitka
  • sól
  • pieprz
  • 1 kg ziemniaków

Opis przygotowania:

Mięso wędzone gotować do miękkości, dodać czosnek. Wywar zalać mlekiem lub śmietaną; podawać z makaronem.

Tradycja i pochodzenie:

Bioło polywka to zupa prosta, szybka w wykonaniu, sporządzona na "wędzonce" czyli wędzonych żeberkach, boczku, głowiźnie, golonku, zabielana mlekiem lub śmietaną. Po świniobiciu część mięsa przeznaczona była na wędzenie aby mieć go na dłuższy czas. Wędzenie i solenie było jedynym sposobem konserwowania mięsa. Mięso spożywane było "małokiedy, było zocne". Podawane po ciężkiej pracy na roli czy w lesie. Obfitym posiłkiem wyróżniano ciężko pracującego mężczyznę oraz gościa. Było też podawane na ważniejszych uroczystościach, weselach, chrzcinach, odpustach. W polywce pływały kawałki mięsa wędzonego a część talerza dopełniały podawane w całości ziemniaki. Do polywki wykorzystywano makaron domowej roboty tzw. nugle. 

Potrawa zaprezentowana przez restaurację Chata Olimpijczyka Jasia i Helenki, podczas XVI Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się 19 czerwca 2022 r. w Zabrzu.

Wyświetlenia:  68