Składniki:
Opis przygotowania:
Mięso wędzone gotować do miękkości, dodać czosnek. Wywar zalać mlekiem lub śmietaną; podawać z makaronem.
Tradycja i pochodzenie:
Bioło polywka to zupa prosta, szybka w wykonaniu, sporządzona na "wędzonce" czyli wędzonych żeberkach, boczku, głowiźnie, golonku, zabielana mlekiem lub śmietaną. Po świniobiciu część mięsa przeznaczona była na wędzenie aby mieć go na dłuższy czas. Wędzenie i solenie było jedynym sposobem konserwowania mięsa. Mięso spożywane było "małokiedy, było zocne". Podawane po ciężkiej pracy na roli czy w lesie. Obfitym posiłkiem wyróżniano ciężko pracującego mężczyznę oraz gościa. Było też podawane na ważniejszych uroczystościach, weselach, chrzcinach, odpustach. W polywce pływały kawałki mięsa wędzonego a część talerza dopełniały podawane w całości ziemniaki. Do polywki wykorzystywano makaron domowej roboty tzw. nugle.
Potrawa zaprezentowana przez restaurację Chata Olimpijczyka Jasia i Helenki, podczas XVI Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się 19 czerwca 2022 r. w Zabrzu.