Składniki:
Opis przygotowania:
Ugotować kiszoną kapustę. Nadmiar wody odcedzić. Na smalcu lub wędzonej słoninie zrumienić cebulę, dodać mąkę, smażyć do złocistego koloru. Uzyskaną zasmażkę zalać zimnym wywarem z kity wędzonej lub wywarem z gotowanych ziemniaków. Dodać starty ziemniak i mieszając zagotować ponownie. Połączyć zasmażkę z ugotowaną kapustą, zagotować i przyprawić do smaku. Ugotowaną i podpieczoną kitę podajemy z młodymi ziemniakami.
Tradycja i pochodzenie:
Kita świńska to element kulinarny mięsa wieprzowego z udźca zwany szynką. Najczęściej wykorzystywany był do wędzenia celem dłuższego przechowywania. Mięsa przeznaczone do wędzenia trzeba było posolić, natrzeć ziołami, naczosnkować i przetrzymywać w tzw. "rosole" w drewnianym korycie zwanym "trokami". Po okresie takiego naturalnego peklowania nadawało się do wędzenia. Szynka wędzona spożywana była na surowo lub parzona jako wędzonka do pieczywa lub gotowana podawana z kapustą jako luksusowe, samodzielne danie obiadowe. " W kuchni prawie codziennie unosił się wspaniały zapach gotowanej kapusty kiszonej z zaprażką na wędzonej słoninie z dodatkiem utartego surowego ziemniaka oraz gotowanej wędzonej wieprzowiny"
Zaprażka to rodzaj zasmażki, do której dodaje się surowego startego ziemniaka i gotuje zalewając wodą lub wywarem. Dodaje się do kapusty celem zagęszczenia i nadania smaku.
Potrawa zaprezentowana przez restaurację Chata Olimpijczyka Jasia i Helenki, podczas XVI Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się 19 czerwca 2022 r. w Zabrzu.