Składniki:
Wywar z królika:
Pozostałe składniki:
Opis przygotowania:
Z podanych składników ugotować wywar, następnie wywar przecedzić. Maślankę zagotować oraz przecedzić przez gęste sito. Jajka przepiórcze ugotować na twardo. Chrzan obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na maśle. Ziemniaki obrać i ugotować. Boczek pokroić w kostkę i przesmażyć. Ugnieść ziemniaki, połączyć z przesmażonym boczkiem oraz cebulą i doprawić. Kiełbasę przesmażyć w całości na złoty kolor. Do wywaru dodać maślankę, śmietanę, chrzan, majeranek, posiekany czosnek oraz zakwas.
Na talerzu ułożyć ziemniaki, kiełbasę, jajko przepiórcze i zalać żurkiem.
Potrawa zaprezentowana przez Restaurację Cysterską, podczas XVI Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się 19 czerwca 2022 r. w Zabrzu.