Tatar z polędwicy wołowej / dresing Worcester / żółtko confit / kapary

Odsłuchaj tekst

Tatar z polędwicy wołowej / dresing Worcester / żółtko confit / kapary

tatar

Potrawa jest serwowana w Restauracji Mona, która znajduje się na Szlaku Kulinarnym Śląskie Smaki.

Sprawdzone przepisy:

Filety namoczyć na 1-1,5 godz. w zimnym mleku , odcedzić. Śledzie obłożyć plastrami jednej sparzonej cebuli, liśćmi laurowymi i zielem angielskim, skropić sokiem z cytryny, zielonym pieprzem w zalewie, zalać olejem. Marynować co najmniej 6 godz. Filety osuszyć z marynaty, pokroić w drobną kostkę, wymieszać z drobno posiekaną pozostałą cebulą i koperkiem. Doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz musztardą. Ułożyć na talerzach porcje tatara, przykryć je półcentymetrową warstwą śmietany i udekorować koperkiem oraz cytryną.
Śledź podawany na ciemnym, wilgotnym i słodkim chlebie gryczany, który ma swój niepowtarzalny smak (oryginalna i tradycyjna receptura przekazywana z pokolenia na pokolenie).
Tatar z gęsich piersi i babka ucierana na gęsim smalcu

 

Wyświetlenia:  30