Składniki:
Sposób przygotowania:
Żółtka razem z mąką, szpinakiem i cukrem zmiksować blenderem. Białka ubić na sztywno i dodać do zielonej masy. Wymieszać i wylać na blachę, upiec w piekarniku (ok. 20 min.). Po upieczeniu jeszcze ciepłe ciasto zwinąć w rulon razem z papierem. Po przestudzeniu odwinąć omlet, posmarowac sosem chranowym, ułożyć plastry szynki i ponownie zwinąć w rulon. Odłożyć do schłodzenia do lodówki.
FASZEROWANE BABECZKI
Składniki:
Sposób przygotowania:
Mąkę, cukier, sól i masło posiekać na stolnicy, dodać żółtko, szybko zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na ok. 1 godz. Po tym czasie rozwałkować i wypełnić nim foremki. Upiec w piekarniku. Po wystudzeniu babeczki wypełnić tradycyjną sałatką jarzynową z majonezem.
SERY NADZIEWANE
Składniki:
Sposób przygotowania:
Plastry sera twardego posmarować serkiem topionym i posypać: jedne słonecznikiem, kolejne pokrojoną w kostkę papryką lub szynką i zwinąć w rulon.
Potrawa została sporządzona przez Koło Gospodyń Wiejskich Szeroka podczas XVII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2023 r. w Jastrzębiu-Zdroju.