Rolada szpinakowa z szynką i sosem chrzanowym

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 150 g szpinaku
  • sól
  • cukier

 

Sposób przygotowania:

Żółtka razem z mąką, szpinakiem i cukrem zmiksować blenderem. Białka ubić na sztywno i dodać do zielonej masy. Wymieszać i wylać na blachę, upiec w piekarniku (ok. 20 min.). Po upieczeniu jeszcze ciepłe ciasto zwinąć w rulon razem z papierem. Po przestudzeniu odwinąć omlet, posmarowac sosem chranowym, ułożyć plastry szynki i ponownie zwinąć w rulon. Odłożyć do schłodzenia do lodówki. 

 

FASZEROWANE BABECZKI

Składniki:

  • mąka
  • cukier puder
  • sól
  • żółtko
  • schłodzone masło

 

Sposób przygotowania:

Mąkę, cukier, sól i masło posiekać na stolnicy, dodać żółtko, szybko zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na ok. 1 godz. Po tym czasie rozwałkować i wypełnić nim foremki. Upiec w piekarniku. Po wystudzeniu babeczki wypełnić tradycyjną sałatką jarzynową z majonezem.

 

SERY NADZIEWANE

Składniki:

  • ser twardy Gouda lub inny (cienkie plastry)
  • serki topione
  • papryka czerwona
  • słonecznik łuskany
  • plastry szynki
  • szczypiorek

 

Sposób przygotowania:

Plastry sera twardego posmarować serkiem topionym i posypać: jedne słonecznikiem, kolejne pokrojoną w kostkę papryką lub szynką i zwinąć w rulon.

rolada

Potrawa została sporządzona przez Koło Gospodyń Wiejskich Szeroka podczas XVII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2023 r. w Jastrzębiu-Zdroju.

Wyświetlenia:  91