FASZEROWANE UDKA Z KACZKI
Składniki:
Opis przygotowania:
Kaszę ugotować z liściem laurowym. Wyluzowane udka skropić oliwą, natrzeć solą, pieprzem, papryką i odstawić na ok. 30 min. Boczek i cebulkę pokroić w kostkę, usmażyć na patelni, dodać czosnek. Do boczku dodać ugotowaną kaszę i wymieszać. Następnie faszerować udka i ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać oregano i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st., upiec do miękkości.
BURACZKI
Opis przygotowania:
Buraki ugotować do miękkości. Wystudzone, ugotowane buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przyprawić do smaku sola, pieprzem, cukrem i octem.
SOS ŻURAWINOWY
Składniki:
Suszoną żurawinę gotować w wodzie ok. 15 min. Dodać pozostałe skladniki gotujemy jeszcze ok. 2-3 min. Żurawinę zdjąć z ognia, wystudzić i zmiksować na gładką masę.
Ziemniaki obrać i ugotowac do miękkości w osolonej wodzie.
Potrawa została sporządzona przez Koło Gospodyń Wiejskich Szeroka podczas XVII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2023 r. w Jastrzębiu-Zdroju.