Udka z kaczki faszerowane kaszą gryczaną

Odsłuchaj tekst

FASZEROWANE UDKA Z KACZKI

Składniki:

  • 3 udka z kaczki wyluzowane
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • boczek wędzony
  • 1/2 szklanki kaszy gryczanej
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • oregano
  • papryka słodka

 

Opis przygotowania:

Kaszę ugotować z liściem laurowym. Wyluzowane udka skropić oliwą, natrzeć solą, pieprzem, papryką i odstawić na ok. 30 min. Boczek i cebulkę pokroić w kostkę, usmażyć na patelni, dodać czosnek. Do boczku dodać ugotowaną kaszę i wymieszać. Następnie faszerować udka i ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać oregano i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st., upiec do miękkości.

 

BURACZKI

Opis przygotowania:

Buraki ugotować do miękkości. Wystudzone, ugotowane buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przyprawić do smaku sola, pieprzem, cukrem i octem.

 

SOS ŻURAWINOWY

Składniki:

  • 4 łyżki suszonej żurawiny
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • sok 1/2 cytryny

Suszoną żurawinę gotować w wodzie ok. 15 min. Dodać pozostałe skladniki gotujemy jeszcze ok. 2-3 min. Żurawinę zdjąć z ognia, wystudzić i zmiksować na gładką masę.

Ziemniaki obrać i ugotowac do miękkości w osolonej wodzie.

udka z kaczki

Potrawa została sporządzona przez Koło Gospodyń Wiejskich Szeroka podczas XVII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2023 r. w Jastrzębiu-Zdroju.

Wyświetlenia:  25