SCHAB PO SZTYGARSKU Z KIEŁBASĄ Z DZICZYZNY
Składniki:
Opis przygotowania:
Schab oczyścić z błon, nadziać kiełbasą, zasznurować mięso. Włożyć mięso do solanki na 12 h i schować do lodówki. Czosnek, tymianek, rozmaryn drobno posiekać i wymieszać z olejem. Zamarynować mięso i zostawić na 12 h. Obsmażyć mięso z każdej strony i piec pod przykryciem w temperaturze 170 stopni.
----------------------------
BABKA ZIEMNIACZANA
SKŁADNIKI:
Opis przygotowania:
Ugotować ziemniaki i przecisnąć przez praskę. Kapustę drobno pokroić i gotować w wywarze do miękkości. Wytopić boczek i usmażyć razem z cebulą. Żółtka oddzielić od białek, białka ubić ze szczyptą soli. Ziemniaki wymieszać razem z kapustą kiszoną, boczkiem z cebulą, żółtkami, skrobią ziemniaczaną oraz ubitymi białkami. Blachę wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Piec w temperaturze 170 stopni przez 40 min.
---------------
PUREE Z TOPINAMBURU
Składniki:
Opis przygotowania:
Topinambur obrać, przesmażyć na maśle, zalać mlekiem i śmietaną. Gotować do miękkości. Zmiksować na gładką masę. Doprawić do smaku.
-----------------
KARMELIZOWANE MARCHEWKI
Składniki:
Opis przygotowania:
Marchewki obrać i zapakować próżniowo z masłem, tymiankiem oraz solą. Gotować w temperaturze 85 stopni przez 1 h. Przed podaniem obsmażyć na maśle z łyżką miodu.
Potrawa została sporządzona przez Restaurację Cysterską z Rud podczas XVII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2023 r. w Jastrzębiu-Zdroju.