HEKELE
Składniki:
Opis przygotowania:
Śledzie pokroić w kostkę, podobnie ugotowane na twarado jajka, ogórki kiszone i cebulę. Całość połączyć i przyprawić do smaku mielonym pieprzem i musztardą.
----------------------
SZAŁOT
Składniki:
Opis przygotowania:
Jarzyny i ziemniaki ugotować, ostudzić i obrać. Wszystkie składniki pokroić w kostkę, groszek odcedzić i opłukać. Przyprawić, dodać majonez i dokładnie wymieszać.
------------------
PIECZYWO Z ŻURKIEM
Składniki:
Opis przygotowania:
Drożdże rozkruszyć, dodać cukier oraz wodę i wymieszać, odstawić na rozczyn i wyrobić ciasto. Odstawić na 20 min, następnie przełożyć do foremki wyłożonej papierem i piec w temperaturze 190°C przez 40 minut.
-----------------
MAYO WASABI
Składniki:
Opis przygotowania:
Żółtka wbić do wysokiego naczynia, dodać pastę Wasabi, pieprz i sól do smaku, ubijając blenderem wlewać małym strumieniem olej.
--------------------
ZIEMIA JADALNA
Składniki:
Opis przygotowania:
Składniki rozdrobnić, następnie wstawić do piekamika nagrzanego do 180°C na 10 min.
W tradycji Śląska post był surowy i rygorystycznie przestrzegany. Stąd też w kuchni śląskiej jest wiele potraw ze śledzia. Hekele podawano nie tylko w czasie postu, ale również w dni powszechne, a czasami na kolację w niedzielę. Jadano je zazwyczaj z ziemniakami, ale jest też druga wersja tej potrawy - hekele mielone na pastę, którą podaje się do pieczywa z masłem. Pastę sporządzano też z samych jajek i śledzi: „Ugotować dwa jajka na twardo i przepuścić 2 razy przez maszynkę wraz z śledziem wymoczonym przez godzinę lub dwie, oczyszczonym ze skorki, wnętrmości i ości. Mleczko lub ikrę należy zostawić. Wrzucić masę na miseczkę, dodać trochę pieprzu, łyżeczkę masła i cebuli lub szczypiorku i podawać do smarowania na chleb.” W tradycyjnej. kuchni śląskiej. używane były zielone śledzie z beczki, które należało najpierw oskrobać za skóry. Dla polepszenia smaku gotowe hekele odstawiano na godzinę w chłodne miejsce.
Potrawa została sporządzona przez uczniów Zespołu Szkół nr 7 w Tychach podczas XVII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2023 r. w Jastrzębiu-Zdroju.