Faszerowany karminadel / panczkraut / chrost z kapusty czerwonej

Odsłuchaj tekst

KARMINADLE

Składniki:

  • 650 g mięsa mieionego wieprzowego
  • 1 szalotka
  • 3 jajka
  • 1 duża czerstwa bułka
  • sól, pieprz do smaku
  • 200 g szpinaku
  • 200 g boczku
  • 150 ml białego wina

Opis przygotowania:

Boczek podsmażyć na patelni, dodać szpinak, dolać białe wino i czekać aż odparuje. Bułkę moczyć w mleku. Mięso mielone przełozyć do miski, wrzucić posiekaną szalotkę, dodać wcześniej namoczoną bułkę, jaja i przyprawy. W ringu wyłożyć boczek, mięso mielone, później farsz i znów mięso mielone, skleić i wstawić do piekarnika na 1800C na 20 minut.

-------------------------------

 

PANCZKRAUT

Składniki:

  • 200 g kapusty kiszonej
  • 400 g ziemniaków
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 3 łyźki masła
  • 2 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 1/2 średniej cebuli
  • sól, pieprz, szczypta cukru

Opis przygotowania:

Kiszoną kapustę opłukać, następnie zalać wodą, dodać sól, liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotować do czasu aż zmięknie. Ziemniaki gotować w osolonej wodzie. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle. Przecisnąć ząbki czosnku. Kapustę odcedzić i dodać podsmażony czosnek oraz cebulę. Ugotowane ziemniaki ubić i dodać do kapusty. Całość mieszać i doprawić solą.

-------------------------

 

BURAKI I TRUSKAWKI MARYNOWANE

Składniki:

  • 2 buraki
  • 6 truskawek
  • 50 ml octu balsamicznego
  • 150 ml wody
  • 3 łyżki cukru

Opis przygotowania:

Do miski wlać wodę, ocet balsamiczny i cukier, mieszać i odstawić. Buraki wykroić małym ringiem, aby powstały równe kółka - dodać do powstałej marynaty.

-------------------------------


CHIPS Z BOCZKU

Składniki:

  • 100 g boczku

Opis przygotowania:

Boczek podsmażamy na patelni do chrupkości.

---------------------------

 

CHRUST Z KAPUSTY

Składniki:

  • 400 g kapusty czerwonej
  • 500 ml oleju

Opis przygotowania:

Kapustę pokroić w paski na mandolinie, wrzucić na rozgrzany olej. Następnie wyciągnąć i odsączyć na ręczniku papierowym.

-------------------

 

ŻEL Z PIWA

Składniki:

  • 300 g piwa
  • 20 g miodu
  • 1 szt. anyżu
  • 5 g agaru

Opis przygotowania:

Wszystkie składniki podgrzewamy w rondelku, następnie schładzamy i blendujemy na gładki żel.

 

Karminadle dawniej należały do dań, które przygotowywano od święta, dziś podaje się je raczej bez okazji. Robi się je z mielonego mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego, ale do wieprzowiny dodaje się niekiedy mięso królicze. Jadano je nie tylko na obiad, ale także podawano na chlebie, pokrojone w plastry.

W tym przepisie wykorzystujemy również piwo. Dzieje piwowarstwa na polskich ziemiach mają swój rodowód z początkiem naszej państwowości. Piwo było napojem powszechnym. Jan Długosz w swojej Kronice, pisał o piwie: „nic nadeń lepszego do pokrzepienia duszy, jest nie tylko rozkoszą mieszkańców, lecz i cudzoziemców, więcej niż w innych krajach zachwyca swym smakiem wybornym”. Gall Anonim w swych Kronikach oznajmia o piwie: „Mamci ja naczyńko warzonego piwa, com go przysposobił na postrzyżyny mego jedynaka”. Mikołaj Rej pisał w „żywocie człowieka poczciwego” „Niemaszci zboża innego, pożyteczniejszego, jeno żyto, pszenica, jęczmyk miły. Ale z tych zbóż już masz chleb, już masz piwo”. Król Bolesław Chrobry, nazywany przez Niemców Tragbier” (piwosz), przyjmował gości, posłańców wybornym polskim piwem” — pisze o tvm niemiecki kronikarz Thiethmar, tak więc popularność piwa w Polsce nie uszła uwadze zagranicznych kronikarzy. Piwo było ulubionym napojem polskich królów, zachwycał się nim wspomniany Bolesław Chrobry, Władysław Jagiełło, czy legendarny smakosz piwa  Jan III Sobieski. 

faszerowany karminadel

Potrawa została sporządzona przez uczniów Zespołu Szkół nr 7 w Tychach podczas XVII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2023 r. w Jastrzębiu-Zdroju.

Wyświetlenia:  22