Krem z modrej kapusty

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 550 g czerwonej kapusty
  • 200 g ziemniaków (waga przed obraniem)
  • 1 korzeń pietruszki
  • 100 g bulwy selera
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 40 g oleju do smażenia
  • 1 łyżeczka nasion kminku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 l wody
  • poszatkowane pistacje do posypania

Opis przygotowania:

Warzywa obrać i pokroić w kostkę. Wszystko będzie zblendowane, więc wielkość kawałków warzyw nie ma większego znaczenia. W garnku rozgrzać olej, dodać kmin, cebulkę i czosnek. Smażyć, aż cebulka się zeszkli. Do garnka dorzucić pietruszkę i seler. Smażyć około 5 minut. Dodać ziemniaki i smażyć jeszcze 5 minut. Dorzucić 500 g czerwonej kapusty i dusić pod przykryciem, aż zmięknie. Dodać wodę i gotować, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać 50 g surowej kapusty (dla podkręcenia koloru) i zblenduj wszystko na gładki krem.

Krem

Potrawa została sporządzona przez uczniów Branżowej Szkoły I Stopnia Izby Rzemieślniczej z Rybnika podczas XVII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2023 r. w Jastrzębiu-Zdroju.

Wyświetlenia:  75