KLUSKI
Składniki:
Opis przygotowania:
Obrać ziemniaki i ugotować (w osolonej wodzie). Gdy ziemniaki się ugotują odcedzić je i od razu przepuścić przez praskę, wystudzić. Z zimnych ziemniaków odebrać 1/4 i w
to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Dodać jajka, pół łyżeczki soli, trochę pieprzu i wyrabić jak ciasto. Uformować kilka płaskich krążków i zrobić wgłębienie. Gotować w
osolonej wodzie przez ok. 2 min od wypłynięcia.
FARSZ
Składniki:
Opis przygotowania:
Mięso pokroić w drobną kostkę i marynować z oliwą/olejem, papryką słodką i ostrą, solą, pieprzem. Pokroić por i pieczarki. Wszystko usmażyć.
Do klusek dodać farsz, na górę dać sery. Piec w piekarniku na 200*C przez 10-15 min. Gdy kluski się upieką wyjąć z pieca i posypać drobno posiekanymi orzechami nerkowca.
Potrawa została sporządzona przez uczniów Branżowej Szkoły I Stopnia Izby Rzemieślniczej z Rybnika podczas XVII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2023 r. w Jastrzębiu-Zdroju.