Kluski śląskie zapiekane

Odsłuchaj tekst

KLUSKI

Składniki:

  • ziemniaki 300 g
  • 4/5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól, pieprz

Opis przygotowania:

Obrać ziemniaki i ugotować (w osolonej wodzie). Gdy ziemniaki się ugotują odcedzić je i od razu przepuścić przez praskę, wystudzić. Z zimnych ziemniaków odebrać 1/4 i w
to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Dodać jajka, pół łyżeczki soli, trochę pieprzu i wyrabić jak ciasto. Uformować kilka płaskich krążków i zrobić wgłębienie. Gotować w
osolonej wodzie przez ok. 2 min od wypłynięcia.

 

FARSZ

Składniki:

  • 1 mniejszy filet z kurczaka
  • 6 pieczarek
  • 1/3 korzenia pora
  • trochę orzechów nerkowca
  • 4 plastry mozzarelli
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • oliwa lub olej
  • sól, pieprz
  • papryka słodka i ostra

Opis przygotowania:

Mięso pokroić w drobną kostkę i marynować z oliwą/olejem, papryką słodką i ostrą, solą, pieprzem. Pokroić por i pieczarki. Wszystko usmażyć.

Do klusek dodać farsz, na górę dać sery. Piec w piekarniku na 200*C przez 10-15 min. Gdy kluski się upieką wyjąć z pieca i posypać drobno posiekanymi orzechami nerkowca.

kluski śląskie

Potrawa została sporządzona przez uczniów Branżowej Szkoły I Stopnia Izby Rzemieślniczej z Rybnika podczas XVII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2023 r. w Jastrzębiu-Zdroju.

Wyświetlenia:  79