PLACKI KOKOSOWE
Składniki:
Opis przygotowania:
Białka z cukrem ubić na sztywną pianę na kąpieli wodnej (tzn. włożyć białka i cukier do miski, miskę ułożyć na garnku - ubić białka ogrzewane parą wodną), do ubitych białek dodać wiórki kokosowe ciągle mieszając, następnie formować ciasteczka ok 5 cm. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia na formie wyłożonej papierem i piec w piekarniku rozgrzanym do 180˚C.
BAKALIE
Składniki:
Opis przygotowania:
Ananasa odsączyć z zalewy (nie wylewać zalewy) i pokroić w drobną kosteczkę, rodzynki sparzyć w 50 g gorącej wody i 50 g spirytusu - zostawić na noc. Odcedzić. Migdały sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w drobne paseczki. 50 g spirytusu oraz sok z ananasa połączyć ze sobą - posłużą do nasączenia blatów biszkoptowych.
KREM
Składniki:
Opis przygotowania:
Czekoladę przełożyć do garnka i zalać ją śmietanką. Całość podgrzać tylko do rozpuszczenia czekolady. Masę wystudzić. Masło zmiksować lub utrzeć na puszysty krem. Dodać schłodzoną śmietankę i zmiksować.
DEKORACJA
Składniki:
PRZYGOTOWANIE:
Kokos przeciąć na pół. Wydrążyć trochę miąszu ze środka. Na spód nałożyć krem, następnie kokosowy blat makronów. Nasączyć go zalewą ze spirytusu i soku ananasowego. Ułożyć na nim znów bakalie oraz krem. Następnie położyć kolejny blat kokosowych makronów i całość wyrównać kremem. Krem, bakalie i warstwy kremu utworzą w kokosie odwrócony kopiec. Całość posypać startą gorzką czekoladą i wiórkami kokosowymi.
Potrawa została sporządzona przez uczniów Zespołu Szkół Ponadpodstawowych w Ornontowicach podczas XVII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2023 r. w Jastrzębiu-Zdroju.