Szpajza truskawkowo-malinowa

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • jajka
  • szczypta soli
  • cukier
  • sok z cytryny
  • żelatyna
  • mus truskawkowy
  • mus borówkowy
  • mięta i owoce (do dekoracji)

Opis przygotowania:

Jajka sparzyć wrzątkiem. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać cukier, żółtka i ubijać tak długo aż masa będzie sztywna (tak jak na biszkopt). Dodać do smaku sok z cytryny, wymieszać. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, podgrzać do rozpuszczenia i letnią wlewać do masy jajecznej cały czas miksując na wolniejszych obrotach. Masę wlewać porcjami naprzemiennie z musem truskawkowym i borówkowym. Odłożyć do stężenia. Przed podaniem udekorować miętą i owocami, podać w pucharkach.
szpajza

Potrawa zotała przygotowana przez drużynę: ,,DZIEWCZYNKI Z JEDYNKI PYSZNE JAK MALINKI" z Zespołu Szkół nr 1 w Kłobucku, podczas XVIII Festiwalu Śląskie Smaki w Tarnowskich Górach.

Wyświetlenia:  4