Składniki:
Ciasto kruche:
Masa rabarbarowa:
Sos waniliowy:
Sposób przygotowania:
W misce połączyć przesianą mąkę, cukier puder, cukier wanilinowy oraz sól. Masło pokroić w kostkę i dodać do przygotowanych składników. Dodać żółtka i całość zagnieść. Jeśli ciasto nie będzie chciało się połączyć, dolewać stopniowo zimną wodę. Ciasto podzielić na dwie części. Oba kawałki ciasta zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie większą część ciasta rozwałkować na grubość około 4-5 mm. Wyłożyć nim dno i brzegi formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Ciasto nakłuć widelcem w kilku miejscach i piec w piekarniku rozgrzanym do 190°C, aż nabierze złotego koloru (przez około 14-19 minut).
Masa rabarbarowa:
Do rondelka włożyć masło i ustawić rondelek na małym ogniu. Jak masło się rozpuści należy wsypać rabarbar i cukier. Podsmażać, bardzo często mieszając. Smażyć ok. 5 minut tj. do momentu aż rabarbar puści wyraźnie sok, a cukier się rozpuści, ale kawałki rabarbaru będą jeszcze w całości. W razie konieczności dodać mąkę ziemniaczaną. Ustawić rondelek ponownie na ogniu i mieszać aż sok wyraźnie zgęstnieje. Zdjąć z ognia i delikatnie przestudzić, a następnie wyłożyć na podpieczone ciasto. Migdały prażyć na suchej patelni.
Sos waniliowy:
Laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka. Mleko i śmietanę wlać do niedużego garnka. Dodać laskę wanilii z ziarenkami. Nie doprowadzić do zagotowania. Wyciągnąć laskę wanilii. Do roztrzepanych żółtek, wlewać ciepłe mleko. Masę przelać z powrotem do garnka. Garnek postawić na piecu i na średniej mocy palnika, ciągle mieszając łyżką, podgrzewać, aż sos lekko zgęstnieje. Masa nie może się zagotować.
Potrawa zotała przygotowana przez drużynę: ,,Szwarne dziołchy" z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Tarnowskich Górach, podczas XVIII Festiwalu Śląskie Smaki w Tarnowskich Górach.