Składniki:
Sposób przygotowania:
Szalotki obrać i poszatkować niedbale, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, odcisnąć kiszoną kapustę pozbywając się nadmiaru płynu (zachować go), posiekać ją. Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę, dodać cebulę i smażyć przez około 5 minut, do zeszklenia. Wrzucić ziemniaki i smażyć przez 3 minuty. Dodać bulion i gotować na bardzo małym ogniu przez 20-30 minut, do czasu, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dodać kapustę i kontynuować gotowanie przez 1-1 1/2 godziny, do momentu, aż kapusta zacznie się rozpadać. Zupę zmiksować na krem, doprawić pieprzem i ewentualnie jeszcze solą. Jeśli zupa będzie za mało kwaśna, dodać odciśnięty sok z kapusty. Prawdopodobnie około ¼-1½ szklanki. Podać z chipsem z boczku oraz oliwą smakową.
Potrawa zotała przygotowana przez drużynę: ,,Szwarne dziołchy" z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Tarnowskich Górach, podczas XVIII Festiwalu Śląskie Smaki w Tarnowskich Górach.