Ajerkuchy czarnym bzem

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 0,5 l słodkiego mleka
  • 4 jaja
  • 20 dag mąki pszennej
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 2-5 łyżek wody
  • sól
  • świeże kwiaty czarnego bzu
  • 15 dag margaryny

Sposób przygotowania:

Mleko roztrzepać z 2 całymi jajami i 2 żółtkami, szczyptą soli i cukrem, w razie potrzeby dodać trochę wody, kwiaty bzu opłukać pod bieżącą wodą, osączyć i dodać (według uznania) do ciasta, pozostałe 2 białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Na patelni dobrze rozgrzać tłuszcz, smażyć cienkie naleśniki, podawać na ciepło lub zimno, posypane cukrem pudrem.

ajerkuchy

Potrawa zotała przygotowana przez drużynę: ,,Łowcy marzeń" z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nakle Śląskim, podczas XVIII Festiwalu Śląskie Smaki w Tarnowskich Górach.

Wyświetlenia:  8