Zupa cebulowa z serem

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 25 dag cebuli
  • 2 dag masła
  • 13 dag sera ementler lub cheddar
  • 1 bułka
  • 0,5 l bulionu
  • sól, pieprz
  • tymianek

Sposób przygotowania:

Cebulę pokroić w talarki i udusić na maśle na złoty kolor, dodać, sól, bulion, pieprz i tymianek. Dusić na wolnym ogniu. Bulki pokroić w kostkę i zrobić grzanki. Zupę nalać do bulionówek, włożyć grzanki i posypać startym żółtym serem.

cebulowa

Potrawa zotała przygotowana przez drużynę: ,,Łowcy marzeń" z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nakle Śląskim, podczas XVIII Festiwalu Śląskie Smaki w Tarnowskich Górach.

Wyświetlenia:  18