Składniki:
Sposób przygotowania:
Udźce królicze:
Udka królika przyprawić i odstawić na 1 h. Po upłynięciu czasu przesmażać królika na maśle w garnku do rumianego koloru. Po odczekaniu 15 min przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku przez 20 min. w 180 stopniach.
Kopytka:
Ziemniaki ugotować w garnku z wodą i solą. Po ugotowaniu odcedzić i przecisnąć przez praskę, dodać skrobię, przyprawy i wymieszać. Uformować z ciasta wałek pokroić w kształt kopytek i wrzucać do gotującej się osolonej wody. Po ugotowaniu wyciągnąć łyżką cedzakową i podawać z słoniną i królikiem.
Potrawa zotała przygotowana przez drużynę: ,,Łowcy marzeń" z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nakle Śląskim, podczas XVIII Festiwalu Śląskie Smaki w Tarnowskich Górach.