Żur śląski na swojskiej wędzonce

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • jaja - 4 szt.
  • pietruszka zielona - pęczek
  • ziemniaki - 500 g
  • swojska wędzonka
  • czosnek - 3 ząbki
  • cebula - 2 szt.
  • kiełbasa - 300 g
  • zakwas - 0,5 l
  • smalec - 20g

Sposób przygotowania:

W wodzie gotować swojską wędzonkę i ziemniakami pokrojonymi w kostkę. Gdy powstanie wywar, wędzonkę. Pokroić boczek, cebulę w kostkę i wszystko usmażyć. Kiełbasę grillujemy. Podsmażone produkty połączyć z wywarem. Dodać mieszankę przypraw oraz zakwas. Gotować około 20 minut, dodać majeranek, natkę pietruszki i gotować kolejne 10 minut.  W talerzu układamy ziemniaki, na ziemniaki układamy grillowaną kiełbasę i chips z boczku, całość zalewamy żurkiem.

żur

Potrawa została przygotowana przez drużyne: CKZiU w Sosnowcu z Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Sosnowcu, podczas XVIII Festiwalu Śląskie Smaki w Tarnowskich Górach.

Wyświetlenia:  14