Składniki:
Masa serowa:
Ciasto:
Sos malinowy:
Sposób wykonania:
Masa serowa:
Ser zmielić, białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym oraz z masłem na pulchną masę. Białka ubić na sztywno. Połączyć ser, masę z żółtek oraz budyń. Zetrzeć skórkę z cytryny, dodać do masy serowej z sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Ciasto:
Mąkę przesiać, dodać zimne masło oraz cukier i kakao, siekać nożem (do momentu aż masło będzie miało formę drobnej kaszy), dodać żółtka, śmietanę, sól, szybko połączyć wszystkie składniki i odstawić na ok 30-40 minut do lodówki. Przygotować blachę na ciasto, wysmarować tłuszczem, umieścić ciasto na blasze i wylać na nie masę serową. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 st. C., przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 st. C i piec przez 30 minut,
Sos malinowy:
Przetrzeć przez sito,aby pozbyć się pestek
Sposób serwowania:
Na talerz deserowy położyć kawałek sernika (5-7 cm x 10 cm) polać sosem malinowym. Udekorować listkiem mięty.
Potrawa zotała przygotowana przez drużynę: Zespół Szkół im. Tadeusza Kościuszki w Żarach, podczas XVIII Festiwalu Śląskie Smaki w Tarnowskich Górach.