Sernik z sosem malinowym

Odsłuchaj tekst

Składniki:

Masa serowa:

  • ser twarogowy tłusty - 1 kg
  • 10 jaj
  • 300 g cukru (200 g ser + 100 g maliny)
  • 1 cukier wanilinowy
  • 100g masła
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 pomarańcza

Ciasto:

  • 200 g masła
  • 300 g mąki pszennej2 żółtka
  • 1 cukier wanilinowy
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta soli

Sos malinowy:

  • 300 g malin
  • 100 g cukru
  • 1 cytryna

 

Sposób wykonania:

Masa serowa:
Ser zmielić, białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym oraz z masłem na pulchną masę. Białka ubić na sztywno. Połączyć ser, masę z żółtek oraz budyń. Zetrzeć skórkę z cytryny, dodać do masy serowej z sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.


Ciasto:
Mąkę przesiać, dodać zimne masło oraz cukier i kakao, siekać nożem (do momentu aż masło będzie miało formę drobnej kaszy), dodać żółtka, śmietanę, sól, szybko połączyć wszystkie składniki i odstawić na ok 30-40 minut do lodówki. Przygotować blachę na ciasto, wysmarować tłuszczem, umieścić ciasto na blasze i wylać na nie masę serową. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 st. C., przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 st. C i piec przez 30 minut,


Sos malinowy:

Przetrzeć przez sito,aby pozbyć się pestek

 

Sposób serwowania:
Na talerz deserowy położyć kawałek sernika (5-7 cm x 10 cm) polać sosem malinowym. Udekorować listkiem mięty.
sernik

Potrawa zotała przygotowana przez drużynę: Zespół Szkół im. Tadeusza Kościuszki w Żarach, podczas XVIII Festiwalu Śląskie Smaki w Tarnowskich Górach. 

Wyświetlenia:  85