Składniki:
Normatyw surowcowy 5 porcji:
Sposób prygotowania:
Skrzydełko z kurczaka, marchew, pietruszkę, selerzalać 1 l wody, dodać liście laurowe i ziele angielskie, gotować do miękkości. Po ugotowaniu usunąć liście i ziele angielskie oraz wyjąć skrzydełko. Cebulę pokroić w półkrążki i smażyć na maśle aż będzie złoty kolor, pod koniec smażenia dodać rozdrobniony czosnek. Przesmażoną cebulę dodać do wywaru. Zagotować z winem. Zmiksować całość. Bagietkę pokroić na kromki podsmażyć na maśle, natrzeć czosnkiem, nałożyć starty ser i zapiec do momentu rozpuszczenia sera w piekarniku 160 st. C, ok. 10 minut. Zupę serwować w bulionówkach z grzankami.
Potrawa zotała przygotowana przez drużynę: Zespół Szkół im. Tadeusza Kościuszki w Żarach, podczas XVIII Festiwalu Śląskie Smaki w Tarnowskich Górach.