Krem cebulowy z grzanką serowo-czosnkową

Odsłuchaj tekst

Składniki:

Normatyw surowcowy 5 porcji:

  • 600 g cebuli
  • 100 g marchwi
  • 50 g pietruszki
  • 50 selera
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 g masła (100 g zupa + 50 g grzanki)
  • 1 skrzydełko z kurczaka
  • 50 g sera żółtego np. królewski
  • 50 ml wina białego wytrawnego
  • sól
  • pieprz czarny
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • 1 mała bagietka

Sposób prygotowania:
Skrzydełko z kurczaka, marchew, pietruszkę, selerzalać 1 l wody, dodać liście laurowe i ziele angielskie, gotować do miękkości. Po ugotowaniu usunąć liście i ziele angielskie oraz wyjąć skrzydełko. Cebulę pokroić w półkrążki i smażyć na maśle aż będzie złoty kolor, pod koniec smażenia dodać rozdrobniony czosnek. Przesmażoną cebulę dodać do wywaru. Zagotować z winem. Zmiksować całość. Bagietkę pokroić na kromki podsmażyć na maśle, natrzeć czosnkiem, nałożyć starty ser i zapiec do momentu rozpuszczenia sera w piekarniku 160 st. C, ok. 10 minut. Zupę serwować w bulionówkach z grzankami.

krem

Potrawa zotała przygotowana przez drużynę: Zespół Szkół im. Tadeusza Kościuszki w Żarach, podczas XVIII Festiwalu Śląskie Smaki w Tarnowskich Górach.

Wyświetlenia:  7