Nomatyw surowcowy 5 porcji:
Składniki:
Kaczka:
Kugel:
Kapusta czerwona:
Sposób przygotowania:
Udka umyć, osuszyć, natrzeć przyprawami i odstawić na ok. 1 godzinę. Na rozgrzaną patelnię położyć udka, obsmażyć z każdej strony, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na patelni podsmażyć jabłka, dodać do smażonych udek, przykryć i umieścić w nagrzanym piekarniku w 200 st. C, piec ok. 50-60 minut (do miękkości). Obrać ziemniaki i cebulę, następnie zetrzeć na tarce o małych oczkach. Startą cebulę i ziemniaki przełożyć na sito, a następnie odstawić na 10 minut taki, aby warzywa ociekły z nadmiaru wody. Do warzyw dodać jajka, olej, mąkę oraz sól i pieprz. Wszystko wymieszać. Masę przełożyć do natłuszczonej formy. Kugel piec w 160 st. C przez 50 minut.
Kapustę drobno poszatkować, włożyć do rondla, podlać wodą (ok. 1/2 szklanki) i gotować ok. 15 minut. Na patelni rozgrzać masło, dodać posiekaną drobno cebulę i smażyć aż się zeszkli. Zasypać mąką, wymieszać, żeby pokryła całą powierzchnię cebuli i mieszając, jeszcze chwilę smażyć. Dodawać stopniowo do kapusty, dokładnie mieszając. Obrane jabłka zetrzeć na tarce i przełożyć do kapusty, wymieszać, przyprawiając octem, cukrem, solą, pieprzem.
Potrawa zotała przygotowana przez drużynę: Zespół Szkół im. Tadeusza Kościuszki w Żarach, podczas XVIII Festiwalu Śląskie Smaki w Tarnowskich Górach.