Kaczka z jabłkami z kuglem oraz czerwoną kapustą

Odsłuchaj tekst

Nomatyw surowcowy 5 porcji:

Składniki:

Kaczka:

  • 5 udek z kaczki
  • 1 jabłko (ok. 200 g)
  • sól
  • pieprz czarny
  • majeranek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka octu winnego

Kugel:

  • 1 kg ziemniaków
  • 60 g mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 50 ml oleju
  • 200 g cebuli
  • sól 
  • pieprz czarny

Kapusta czerwona:

  • 400 g czerwonej kapusty
  • 150 g jabłka
  • 100 g cebul
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki octu
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz czarny

Sposób przygotowania:
Udka umyć, osuszyć, natrzeć przyprawami i odstawić na ok. 1 godzinę. Na rozgrzaną patelnię położyć udka, obsmażyć z każdej strony, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na patelni podsmażyć jabłka, dodać do smażonych udek, przykryć i umieścić w nagrzanym piekarniku w 200 st. C, piec ok. 50-60 minut (do miękkości). Obrać ziemniaki i cebulę, następnie zetrzeć na tarce o małych oczkach. Startą cebulę i ziemniaki przełożyć na sito, a następnie odstawić na 10 minut taki, aby warzywa ociekły z nadmiaru wody. Do warzyw dodać jajka, olej, mąkę oraz sól i pieprz. Wszystko wymieszać. Masę przełożyć do natłuszczonej formy. Kugel piec w 160 st. C przez 50 minut.

Kapustę drobno poszatkować, włożyć do rondla, podlać wodą (ok. 1/2 szklanki) i gotować ok. 15 minut. Na patelni rozgrzać masło, dodać posiekaną drobno cebulę i smażyć aż się zeszkli. Zasypać mąką, wymieszać, żeby pokryła całą powierzchnię cebuli i mieszając, jeszcze chwilę smażyć. Dodawać stopniowo do kapusty, dokładnie mieszając. Obrane jabłka zetrzeć na tarce i przełożyć do kapusty, wymieszać, przyprawiając octem, cukrem, solą, pieprzem.

kaczka

Potrawa zotała przygotowana przez drużynę: Zespół Szkół im. Tadeusza Kościuszki w Żarach, podczas XVIII Festiwalu Śląskie Smaki w Tarnowskich Górach.

Wyświetlenia:  17