Składniki:
Spód:
Krem cytrynowy:
Masa truskawkowa:
Beza włoska:
Sposób przygotowania:
Z mąki, masła, jaja i cukru przygotować kruche ciasto, odstawić do schłodzenia na ok. 30 minut. Ciasto rozwałkować, przełożyć do formy, piec przez 25 minut w 190 st. C. Cytryny dokładnie umyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Do garnka dodać skórkę z cytryny, sok z cytryny, cukier, jaja - wszystko wymieszać, dodać pokrojone w kostkę masło i podgrzewać aż krem zgęstnieje. Krem przetrzeć przez sito, odstawić do wystygnięcia. Truskawki zmiksować, podgrzać, dodać skrobię ziemniaczaną z wodą, zagotować. Masę odstawić do ostygnięcia. Wodę zagotować z cukrem, ubić białka powoli dodając powstały syrop cukrowy. Na ciasto wylać masę cytrynową, następnie truskawkową, udekorować bezą, bezę opalić.
Sposób podania:
Podawać schłodzoną, udekorowaną bezą, miętą i kwiatami jadalnymi.
Potrawa została przygotowana przez drużynę: Ślonsko Kuchara z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Tarnowskich Górach, podczas XVIII Festiwalu Śląskie Smaki w Tarnowskich Górach.