Szpajza z truskawkami

Odsłuchaj tekst

Składniki:

Spód:

  • mąka pszenna - 250 g
  • cukier - 3 łyżki
  • masło - 150 g
  • szczypta soli

Krem cytrynowy:

  • 2 jaja
  • 2 cytryny
  • cukier - 170 g
  • masło - 70 g

Masa truskawkowa:

  • truskawki - 300 g
  • cukier - 50 g
  • skrobia ziemniaczana - 10 g
  • woda - 30 ml

Beza włoska:

  • białko jaja - 55 g
  • woda - 50 ml
  • cukier - 125 g

Sposób przygotowania:

Z mąki, masła, jaja i cukru przygotować kruche ciasto, odstawić do schłodzenia na ok. 30 minut. Ciasto rozwałkować, przełożyć do formy, piec przez 25 minut w 190 st. C. Cytryny dokładnie umyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Do garnka dodać skórkę z cytryny, sok z cytryny, cukier, jaja - wszystko wymieszać, dodać pokrojone w kostkę masło i podgrzewać aż krem zgęstnieje. Krem przetrzeć przez sito, odstawić do wystygnięcia. Truskawki zmiksować, podgrzać, dodać skrobię ziemniaczaną z wodą, zagotować. Masę odstawić do ostygnięcia. Wodę zagotować z cukrem, ubić białka powoli dodając powstały syrop cukrowy. Na ciasto wylać masę cytrynową, następnie truskawkową, udekorować bezą, bezę opalić.

Sposób podania:

Podawać schłodzoną, udekorowaną bezą, miętą i kwiatami jadalnymi.

szpajza

Potrawa została przygotowana przez drużynę: Ślonsko Kuchara z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Tarnowskich Górach, podczas XVIII Festiwalu Śląskie Smaki w Tarnowskich Górach.

Wyświetlenia:  12