Zielono zupa

Odsłuchaj tekst

  Składniki:

  • 1 pęczek szczawiu
  • 1 pęczek czosnku niedźwiedziego
  • 3 łodygi młodej pokrzywy
  • bulion - 1,5 l
  • ziemniaki - 500 g
  • 2 jaja kurze
  • śmietana 18% - 100 ml
  • czarnuszka
  • koper
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Do bulionu dodać ziemniaki, ugotować do miękkości. Umyte listki szczawiu, czosnku i pokrzywy dodać do bulionu, zblanszować. Całość zmiksować, następnie przetrzeć przez sito, śmietanę podwędzić wykorzystując zrębki drzewa wiśniowego i rozmarynu. Jajko ugotować na pół miękko. Doprawić całość do smaku.

Sposób podania:

Zupę podawać z połówką jajka i kleksem śmietany, posypaną czarnuszką i świeżym koperkiem.

zupa

Potrawa została przygotowana przez drużynę: Ślonsko Kuchara z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Tarnowskich Górach, podczas XVIII Festiwalu Śląskie Smaki w Tarnowskich Górach.

Wyświetlenia:  5