Dołki

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 10 żółtek
  • 0,75 l mleka
  • 1 szkl. cukru
  • 10 dkg drożdży
  • cukier wanilinoey 
  • 3/4 paczki masła
  • olej do smażenia

Opis przygotowania:

Mąkę przesiać przez sito, dodać szczyptę soli, pokruszyć drodże do rondelka dodać szczyptę mąki oraz cukru i wszystko wymieszać odstawić do wyrośnięcia. Mleko podgrzać i dodać do niego masło, aby się rozpuściło i wsypać cukier wanilinowy. Żółtka z cukrem ubić dobrze mikserem na puch i wlewać stopniowo do ciasta (ciasto nie może być rzadkie ani za gęste). Wszystko razem dobrze wyrobić, aby było dobrze napowietrzobne, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośniećia. Po wyrośnięciu prezłożyć ciasto na stolnicę podsypując trochę mąką, jeszcze raz przerobić. Ciasto podzielić na 3 części, a z 1 części urywać.

dołki

Potrawa została przygotowana przed drużynę: KGW ,,Karolinki" z Kamienicy Polskiej, podczas XVIII Festiwalu Śląskie Smaki w Tarnowskich Górach.

Wyświetlenia:  2