Żurek Jurajski

Odsłuchaj tekst

 Składniki:

  • 2 kości wędzone - ok. 600 g
  • grzyby suszone - ok. 60 g
  • cebula - 3 szt.
  • słonina - ok. 70 g
  • czosnek - 4 ząbki
  • marchewka
  • pietruszka
  • ziele angielskie - 8 szt.
  • 3 liście laurowe
  • ziemniaki - 600 g
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • żur - ok. 0,5 l

Sposób przygotowania:

Kości wędzone, marchewkę, pietruszkę, liść laurowy, ziele angielskie, sól - zalać wodą. Ugotować wszystko. Na patelni usmażyć na smalcu pokrojone grzyby (wcześniej namoczone w wodzie), cebulkę i czosnek. Do wywaru dodać pokrojone ziemniaki, grzyby z cebulą i gotować aż ziemniaki będą miękkie. Zalać żurkiem i doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

Potrawa została przygotowana przez drużynę: KGW ,,Karolinki" z Kamienicy Polskiej, podczas XVIII Festiwalu Śląskie Smaki w Tarnowskich Górach.

Wyświetlenia:  10