Składniki:
Schab:
Kluski śląskie:
Modra kapusta:
Sposób przygotowania:
Schab umyć i oddzielić od kości, naciąć tak, aby powstał szeroki płat. Posypać solą, pieprzem, papryką i roztartym czosnkiem. W nacięcie włożyć obraną ze skórki kiełbasę. Zawinąć i obwiązać nitką, oprószyć mąką i zarumienić ze wszystkich stron na smalcu lub oleju. Podlać rosołem, dusić 30 minut. Zdjąć pokrywkę, ułożyć z boku mięsa kilka ćwiartek cebuli, upiec schab w piekarniku, skraplając wodą. Na koniec posypać kminkiem. Zdjąć nitkę pokroić w plastry. Sos doprawić zawiesiną z wody i mąki (1 szklanka). Obrać ziemniaki i ugotować. Gorące przetrzeć i ostudzić, dodać mąkę ziemniaczaną i żółtko. Uformować kluski i gotować ok. 5 minut w osolonej wodzie. Kapustę pokroić/poszatkować, ugotować. Boczek pokroić w kosteczkę, wysmażyć, dodać pokrojone jabłko, sól, cukier i pieprz do smaku.
Potrawa została przygotowana przed drużynę: KGW ,,Popielów-Radziejów" z Rybnika, podczas XVIII Festiwalu Śląskie Smaki w Tarnowskich Górach.