Schab sztygarski z kluskami śląskimi i modrą kapustą

Odsłuchaj tekst

Składniki:

Schab:

  • schab - 1 kg
  • sól - 1 łyżeczka
  • pieprz - pół łyżeczki
  • papryka - pół łyżeczki
  • mąka pszenna - 1 łyżeczka
  • kiełbasa śląska (niezbyt gruba) - 300 g
  • 2 ząbki czosnku
  • mąka - 1 łyżka
  • smalec lub olej - 2 łyżki
  • 1 kostka rosołowa
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka
  • cebula - 2 szt.
  • kminek - 1 łyżeczka

Kluski śląskie:

  • ziemniaki - 1 kg
  • mąka ziemniaczana - 250 g
  • 1 jajko
  • sól - 1 łyżeczka

Modra kapusta:

  • kapusta czerwona
  • boczek
  • cebula
  • jabłko
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Sposób przygotowania: 

Schab umyć i oddzielić od kości, naciąć tak, aby powstał szeroki płat. Posypać solą, pieprzem, papryką i roztartym czosnkiem. W nacięcie włożyć obraną ze skórki kiełbasę. Zawinąć i obwiązać nitką, oprószyć mąką i zarumienić ze wszystkich stron na smalcu lub oleju. Podlać rosołem, dusić 30 minut. Zdjąć pokrywkę, ułożyć z boku mięsa kilka ćwiartek cebuli, upiec schab w piekarniku, skraplając wodą. Na koniec posypać kminkiem. Zdjąć nitkę pokroić w plastry. Sos doprawić zawiesiną z wody i mąki (1 szklanka). Obrać ziemniaki i ugotować. Gorące przetrzeć i ostudzić, dodać mąkę ziemniaczaną i żółtko. Uformować kluski i gotować ok. 5 minut w osolonej wodzie. Kapustę pokroić/poszatkować, ugotować. Boczek pokroić w kosteczkę, wysmażyć, dodać pokrojone jabłko, sól, cukier i pieprz do smaku. 

schab

Potrawa została przygotowana przed drużynę: KGW ,,Popielów-Radziejów" z Rybnika, podczas XVIII Festiwalu Śląskie Smaki w Tarnowskich Górach.

Wyświetlenia:  15