Konfitowany schab z kością z sosem z zielonego pieprzu, młode ziemniaki i młoda zasmażana.
Składniki:
Sos:
Młoda kapusta zasmażana:
Sposób przygotowania:
Schab oczyścić, opłukać pod bieżącą zimną wodą z nieczystości, osuszyć ręcznikiem papierowym. Czosnek obrać, pokroić w plastry. Posypać mięso przyprawami oraz nacierać czosnkiem przez ok. 1 min, mięso trzeba skropić odrobiną tłuszczu i ponownie wysmarować i pozostawić na 24 h. Po tym czasie przełożyć mięso do żaroodpornego naczynia, zalać pozostałym tłuszczem, dokładnie zafoliować. Włożyć do nagrzanego piekarnika 100 C na ok. 3 h, co jakiś czas sprawdzać czy jest miękkie, Trzeba pilnować, żeby nie wysuszyć mięsa.
Sos: cebulę obrać, drobno pokroić w kostkę, przesmażyć na maśle, dodać zielony pieprz i chwilę smażyć - ok. 2 min. Podlać białym winem i poczekać aż wino zredukuje się o połowę. Dodać Demi Glas, resztę masła, gotować ok. 5 min aż sos się połączy, na sam koniec podlać śmietaną uważając, żeby się nie zagotowała.
Kapusta zasmażana: kapustę oczyścić z zewnętrznych liści, poszatkować ja na cienkie paski, wrzucić do osolonej wody i gotować do miękkości. Zakwasić octem, odlać połowę wody. Na patelni przesmażyć boczek pokrojony w kostkę wraz z cebulą. Dobrze zrumieniony dorzucić do kapusty, na tej samej patelni roztopić masło, dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Dodać do kapusty, do tego posiekany koper i doprawić do smaku.
Schab z kością choć wywodzi się z tradycji kulinarnej Europy Środkowej to klasyczne danie kuchni polskiej. W regionie śląskim tradycyjny pieczony schab z kością podawany jest z ziemniakami i zasmażaną kapustą. Jest częścią bogatej, mięsnej domowej kuchni śląskiej. To danie symbolizuje prostotę, ale również bogactwo. Zasmażana kapusta z boczkiem jest charakterystyczna dla śląskiego regionu. Danie jest przykładem, jak z podstawowych składników można stworzyć coś aromatycznego i sycącego.
Potrawa została przygotowana przez drużynę: KGW Karolinki w Kamienicy Polskiej, podczas XIX Festiwalu Śląskie Smaki w Koszęcinie.