Rolada z kaczki z kluskami i modrą kapustą

Odsłuchaj tekst

Składniki:

Rolady:

  • 4 piersi z kaczki
  • 1 czerwona cebula
  • 2 jabłka
  • 1 łyżka masła
  • 4 plastry boczku wędzonego
  • 4 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • sól
  • pieprz czarny
  • majeranek
  • sok z cytryny

Pokroić cebulę w piórka i podsmażyć na maśle. Dodać pokrojone w paski jabłka i sok z cytryny do cebuli, smażyć do odparowania, przyprawić. Pierś z kaczki rozbić tłuczkiem, przyprawić solą, pieprzem i majerankiem, posmarować musztardą, położyć plaster boczku i cebulę przesmażoną z jabłkiem. Uformować rolady, spiąć wykałaczką (można obwiązać sznurkiem). Rolady umieścić na rozgrzanej patelni i smażyć na złoty kolor. Przełożyć do rondla, dodać pokrojone jedno jabłko i zalać ok. 2/3 szklanki wody, dusić do miękkości.

Kulki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 200 g skrobi ziemniaczanej
  • 1 średnie jajko
  • 2 łyżki rodzynek
  • pół płaskiej łyżeczki soli

Zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać mąkę ziemniaczaną, jajko i sól, wyrobić ciasto, uformować kulkę, rozpłaszczyć i dodać rodzynki, uformować na kulę zamykając rodzynki w środku. Gotować w osolonej wodzie po wypłynięciu 3 minuty.

Modro kapusta:

  • 500 g czerwonej kapusty
  • 1 średnia cebula
  • 3 łyżki masła
  • sok z jednej cytryny
  • szklanka wody - 250 ml
  • 2 jabłka
  • przyprawy: pieprz czarny, cukier i sól

Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle. Kapustę poszatkować, dodać do przesmażonej cebuli, zalać sokiem z cytryny oraz szklanką wody, przykryć i dusić ok. 10 minut. Jabłka obrać, pokroić w kostkę i dodać do duszonej kapusty, wszystkie składniki przez chwilę (3-4 minuty) podsmażyć.

rolada

Potrawa została przygotowana przez Zespół Szkół im. T. Kościuszki z Żarek, podczas XIX Festiwalu Śląskie Smaki w Koszęcinie.

Wyświetlenia:  2