Składniki:
Rolady:
Pokroić cebulę w piórka i podsmażyć na maśle. Dodać pokrojone w paski jabłka i sok z cytryny do cebuli, smażyć do odparowania, przyprawić. Pierś z kaczki rozbić tłuczkiem, przyprawić solą, pieprzem i majerankiem, posmarować musztardą, położyć plaster boczku i cebulę przesmażoną z jabłkiem. Uformować rolady, spiąć wykałaczką (można obwiązać sznurkiem). Rolady umieścić na rozgrzanej patelni i smażyć na złoty kolor. Przełożyć do rondla, dodać pokrojone jedno jabłko i zalać ok. 2/3 szklanki wody, dusić do miękkości.
Kulki:
Zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać mąkę ziemniaczaną, jajko i sól, wyrobić ciasto, uformować kulkę, rozpłaszczyć i dodać rodzynki, uformować na kulę zamykając rodzynki w środku. Gotować w osolonej wodzie po wypłynięciu 3 minuty.
Modro kapusta:
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle. Kapustę poszatkować, dodać do przesmażonej cebuli, zalać sokiem z cytryny oraz szklanką wody, przykryć i dusić ok. 10 minut. Jabłka obrać, pokroić w kostkę i dodać do duszonej kapusty, wszystkie składniki przez chwilę (3-4 minuty) podsmażyć.
Potrawa została przygotowana przez Zespół Szkół im. T. Kościuszki z Żarek, podczas XIX Festiwalu Śląskie Smaki w Koszęcinie.