Pierogi z farszem z białej kiełbasy i chrzanu na kremowym sosie z żuru z chipsem z boczku.
Składniki (1 porcja):
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać, dodać sól i olej. Stopniowo wlewać ciepłą wodę, zagniatać elastyczne ciasto. Odstawić pod przykryciem na 20 minut. Białą kiełbasę parzyć w bulionie, obrać z osłonek, rozdrobnić. Cebulę zeszklić z czosnkiem. Połączyć z kiełbasą, dodać świeży chrzan, majeranek, sól, pieprz. Wymieszać. Ciasto rozwałkować na grubość 2 mm, wycinać kółka, nakładać farsz, zlepiać brzegi. Gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia + 1-2 minuty. Cebulę i czosnek zeszklić. Wlać zakwas i bulion, dodać liść laurowy, ziele angielskie, majeranek. Gotować 10 minut. Dodać śmietanę, doprawić. Zblendować na krem. Plastry boczku ułożyć na papierze do pieczenia, piec w 1800 C przez 10—15 minut. Odsączyć. Na talerzu rozlać sos żurkowy, ułożyć pierogi. Dodać chip z boczku, udekorować majerankiem i olejem koperkowym.
Potrawa została przygotowana przez Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich z Sosnowca, podczas XIX Festiwalu Śląskie Smaki w Koszęcinie.