Flaczki po beskidzku "Kruszka"

Odsłuchaj tekst

Składniki (6 porcji):

  • 1,5 kg surowych flaków wołowych
  • 30 dkg warzyw (marchew, pietruszka, seler, cebula)
  • 0,25 l śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • kość wołowa szpikowa
  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • imbir
  • gałka muszkatołowa

 

Opis przygotowania: 

 

Flaki wołowe dokładnie czyścimy

Potem kilka razy w wodzie je płuczemy

Następnie flaki trzeba zagotować

Wodę odlać i od nowa do miękka gotować

Z kości wołowej i przypraw wywar gotujemy

I kaszą jęczmienną zupę zasypujemy

Po pół godzinie dodamy flaki pokrojone

Musi to być śmietaną z mąką zagęszczone

Przyprawy smakowe jeszcze dodajemy

I takie oto flaczki na stół podajemy

Kto lubi to ser żółty tarty na talerz dajemy

I zieloną pietruszką flaczki posypujemy

Do tego kromka chleba- ale razowego

Spróbujcie a powiecie: nie ma nic lepszego!

 

Potrawa została sporządzona przez Koło Gospodyń Wiejskich z Kobiernic podczas V Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2010 r. w Złotym Potoku.

Wyświetlenia:  644