Oberiba (kalarepa) z wątróbką drobiową

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • wywar z kości wieprzowych z włoszczyzną
  • kalarepa
  • wątróbka
  • drobiowa zasmażka z mąki pszennej i smalcu
  • pieprz
  • sól

 

Opis przygotowania:

Gotujemy wywar z kości wieprzowych, dodajemy do niego pokrojoną w kostkę oberibę (kalarepę).

Liście oddzielamy od łodyg i osobno sparzamy. Następnie kroimy je w paseczki i również dodajemy do gotującego się wywaru. Podobnie postępujemy z pokrojoną w kostkę wątróbką. Na koniec robimy zasmażkę ciemną z mąki pszennej i smalcu i dodajemy do reszty.

Zupę podajemy z dodatkiem świeżej poszatkowanej zielonej pietruszki.

 

Potrawa sporządzona przez Restaurację „Kuchnia i Wino”z Pszczyny podczas IV Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2009 r. w Pszczynie.

Wyświetlenia:  71