Polewka na maślance

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 2 l maślanki
  • 200 g boczku
  • 2 cebule średnie
  • 200 ml śmietany
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarnka ziela angielskiego
  • szczypta majeranku
  • pieprz
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki smalcu

 

Opis przygotowania:

Gotować maślankę około 20 minut, odcedzić, aby oddzielić twaróg od serwatki, która stanowi podstawowy składnik zupy. Pokroić boczek i cebulę w kostkę, zrumienić na smalcu, następnie dodać przyprawy i zalać przegotowaną serwatką. Dodać bulion i śmietanę.

 

Potrawa została sporządzona przez Restaurację "AUSTERIA" ze Sławkowa podczas I Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2006 r. w Ogrodzieńcu.

Wyświetlenia:  216